De leukste rijnoevervaarten van Nederland met de Blauwe Bever

    E-mail: info@deblauwebever.nl

Boek nu uw plaats aan boord van safarischip De Blauwe Bever!

Het hele seizoen – van april tot en met oktober – maakt de Blauwe Bever tochten over de Nederrijn waarbij verschillende mooie natuurgebieden, stadjes en cultureel erfgoed onze bestemmingen zijn. Het unieke van het schip De Blauwe Bever is dat er aan land gegaan kan worden op plaatsen waar je normaal niet kan komen: aan de oever bij een natuurgebied, bij een oude steenfabriek of aan een loswal. Van daaruit wordt bij alle vaarten een walexcursie gemaakt, waar u door deskundige gidsen allerlei wetenswaardigheden worden verteld.

Er zijn verschillende tochten mogelijk, waarbij de vertreklokaties en de bestemmingen variëren.
De tochten zijn gerangschikt op oplopende datum. Hieronder ziet u het overzicht. De vertreklokaties zijn met gele letters aangegeven.
Wilt u direct een vaart boeken, dan kan dat. Selecteert u de betreffende vaart en klikt u (iets naar onderen) op “reserveren”.

Verder kunt u via de website  proef wageningen een Stadswandeling en boottocht ‘Stad & Rijn’ met de Blauwe Bever boeken.
Dit is een arrangement van “Proef Wageningen” en kan alleen via de website proef wageningen geboekt worden.
Op de vrijdagen 2, 16 en 30 juni, 7 en 21 juli en 11 augustus wordt het ‘Stad & Rijn’ arrangement aangeboden.

2 juli 2017
13:00 uur

Kindervaart op culturele zondag Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, Stadshaven

Speciaal voor kinderen op ontdekkingstocht in de natuur bij de oude steenfabriek Bosscherwaarden

De Blauwe Bever vertrekt vanuit Wijk bij Duurstede. Jullie varen langs de rivier de Lek naar de steenfabriek “De Bosscherwaarden”. Daar gaan wij van boord en maken een ontdekkingstocht door de natuur. Want er zijn allerlei natuurraadsels op te lossen! Ook gaan jullie ontdekken hoe er vroeger in deze oude steenfabriek bakstenen werden gemaakt. De Kindervaart is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Onder begeleiding van een volwassene.
Rond 15.30 zijn we terug in Wijk bij Duurstede.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

3 juli 2017
13:00 uur

Hollandse Waterlinievaart: oude verdedigingswerken en de ontwikkeling van de natuur in dit gebied

Wijk bij Duurstede, Stadshaven of Beusichem, restaurant 't Veerhuys

Hoe ontwikkelt de natuur zich op de oude verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie?

Tocht waarin veel van oude verdedigingswerken te zien zal zijn en de natuur die zich hier ontwikkelt.
We gaan aan boord in Wijk bij Duurstede of in Beusichem, twee opstapplaatsen vlak bij elkaar aan beide zijden van de rivier. N.B. vertrektijd Wijk Bij Duurstede 13.00 uur – vertrektijd Beusichem 13.30 !!

Vaar mee naar het Werk aan de Groeneweg. Dit verdedigingswerk is een werk ter versterking van de “Nieuwe Hollandse Waterlinie”. Dit “Werk” is als een verdedigingswerk gebouwd in de eerste en tweede wereldoorlog. De “Nieuwe Hollandse Waterlinie” uit 1815 is een uitbreiding van de “Hollandse Waterlinie” gebouwd vanaf het einde van de zeventiende eeuw.. Het is nog goed te zien hoe de soldaten daar de vijand moesten tegenhouden.
Het gebied is nu eigendom van Staatsbosbeheer en deze beheert het als natuurontwikkelingsgebied. Ieder seizoen en ieder jaar interessant om te zien hoe de natuur zijn plek hier inneemt.
We leggen aan en wandelen met een gids over het Werk.
Omstreeks 17.00 einde van de tocht (Beusichem); omstreeks 17.30 terug in Wijk bij Duurstede.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

Vertreklocatie:
selecteer een locatie

4 juli 2017
13:00 uur

Natuurontwikkeling Everdingerwaard vanuit Wijk bij Duurstede en Beusichem

Wijk bij Duurstede, Stadshaven of Beusichem, restaurant 't Veerhuys

Ontdek de natuur langs de Lek en rond het Ford Everdingen

Naar de Everdingerwaard waar een prachtig stuk nieuw ontwikkelde natuur bezocht wordt. We gaan aan boord in Wijk bij Duurstede of in Beusichem, twee opstapplaatsen vlak bij elkaar aan beide zijden van de rivier.
N.B. vertrektijd Wijk Bij Duurstede 13.00 uur – vertrektijd Beusichem 13.30 !!
Op de Blauwe Bever vaart U over de rivier de Lek richting Fort Everdingen. Gidsen vertellen onderweg over het ontstaan van de rivier en de natuurontwikkeling langs rivieroevers. Ook vertelt men cultuurhistorische wetenswaardigheden over de oude stadjes die wij passeren en over de Nieuwe Hollandse waterlinie.
We gaan aan wal in de buurt van het dorp Everdingen en maken een mooie wandeling door de nieuw ontwikkelde natuur in de Everdingenwaard en langs de zomerdijk. Gidsen laten U daar allerlei bijzondere flora en fauna zien. Vervolgens varen wij met de Blauwe Bever weer terug naar Wijk bij Duurstede en Beusichem.
Omstreeks 17.00 einde van de tocht (Beusichem); omstreeks 17.30 terug in Wijk bij Duurstede.

 

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

Vertreklocatie:
selecteer een locatie

8 juli 2017
14:30 uur

Rivieroevertocht van Elst (U) naar natuurgebied de Blauwe Kamer

Elst (Utrecht), voormalige steenfabriek Timmermans

We varen van Elst naar natuurgebied De Blauwe Kamer waar we een kijkje nemen in dit prachtige natuurgebied.

We vertrekken voor deze tocht bij Steenfabriek Timmermans in Elst. Meteen vanaf het vertrek kunt u genieten van de Rijn en de prachtige natuur van o.a. Palmerswaard. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet. We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Midden in natuurgebied De Blauwe Kamer, aan de voet van de Grebbeberg, gaan we aan land en maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
De lepelaars zullen het druk hebben met het voeren van hun jongen. Na de walexcursie gaat u weer aan boord en wordt de vaart over de Rijn voortgezet. U heeft een schitterend gezicht op de Grebbeberg vanaf het water, en bent omstreeks 17.00 uur weer terug in Elst.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

9 juli 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Renkum naar de Blauwe Kamer bij Rhenen

Renkum, Veerweg

U vaart over de Rijn langs de Wageningse Berg en de Plasserwaard naar natuurgebied De Blauwe Kamer, waar een excursie in dit gebied wordt gehouden.

De start van de tocht is bij de aanlegplaats van het voetgangerspontje aan de Veerweg vlakbij de papierfabriek Parenco.
We varen over een prachtig stuk van de Rijn richting Rhenen. Onderweg zal de gids u wijzen op allerlei bijzonderheden.
Halverwege de tocht zullen we aanleggen midden in natuurgebied de Blauwe Kamer gelegen aan de voert van de Grebbeberg. We maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten. De lepelaars zijn druk in de weer op hun nesten.
Na afloop varen we weer een eind over de Rijn en kunt u het landschap vanaf het water bekijken. U zult een heel andere kijk op het rivierenlandschap ervaren vanaf het schip. Rond 16.30 meren we weer aan bij het opstappunt.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

12 juli 2017
13:30 uur

Van de Blauwe Kamer naar het Smalspoormuseum in Heteren, met rondleiding

De Blauwe Kamer (Wageningen) P nabij Opheusdense veer

We starten bij de Blauwe Kamer tussen Rhenen en Wageningen. Bestemming is het Smalspoormuseum Heteren, waar u een uitgebreide rondleiding krijgt en een ritje met een oude werktrein kan maken.

Smalspoor was de slagader van het steenovenbedrijf. Alle transport op het bedrijfsterrein vond plaats via spoorlijntjes van 60 of 70 cm breedte: van kleiput naar menginstallatie, van steenpers naar oven. Met kiepkarren en diepladers werd van alles in het bedrijf vervoerd. Met het verdwijnen van de steenfabrieken verdween ook veel smalspoor. Gelukkig is er een stichting met enthousiaste liefhebbers die een grote verzameling hebben aangelegd van rails, locomotieven en wagens: het Smalspoormuseum Heteren. Vandaag openen ze speciaal voor ons hun deuren. We worden rondgeleid, we rijden mee op het smalspoor en we gaan rondkijken in de oude steenfabriek. Erg leuk ook voor kinderen!

We varen van de Blauwe Kamer langs Plasserwaard, Wageningse Bovenpolder en Randwijkse uiterwaarden naar Heteren. Tegenover Renkum ligt daar het Smalspoormuseum. Meer informatie

Terug bij het opstappunt rond 17.00 uur.

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

13 juli 2017
13:30 uur

“Proef de Betuwe”, van Wageningen naar de liniedijk en het hoornwerk bij de Spees, met speciale gids en Betuwse lekkernij

Wageningen, havenkanaal

Naar de liniedijk en het hoornwerk bij de Spees tussen Kesteren en Opheusden, met speciale gids en Betuwse lekkernij

De Betuwe is vanouds de fruittuin van Nederland. Dat moet geproefd worden. Bestemming van vandaag is De Spees bij Kesteren. Daar proeven we niet alleen Betuws fruit, maar ook het verleden. We varen van de haven van Wageningen langs de natuurgebieden Blauwe Kamer en de Grebbeberg. Na een blik op de mooi gelegen stad Rhenen wenden we de steven en varen langs de Marspolder naar De Spees.
D
it gebied is al vele eeuwen een strategisch verdedigingspunt tegen invallen uit het oosten. Een deskundige van de Historische Kring Kesteren neemt ons mee op een wandeling en laat ons zien wat er nog van is te herkennen. Een plek waaraan men ongemerkt voorbij fietst komt zo tot leven. Na het proeven van de geschiedenis is het goed kersen eten! Bij de nagebouwde Romeinse wachttoren staan ze voor ons klaar, vers geplukt.
Vol indrukken varen we weer naar de haven van Wageningen. Rond 16.30 zijn we weer terug in Wageningen.
Prijs is inclusief rondleiding en kersen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

14 juli 2017
13:00 uur

Van Wageningen naar kasteel Doorwerth. Met rondleiding in en rond het kasteel.

Wageningen, havenkanaal

Vanaf Wageningen varen we oostwaarts naar kasteel Doorwerth, waar u een rondleiding in het kasteel krijgt.

 

Langs de Wageningse Berg, Bokkedijk, Renkum, de Noordberg. Dan onder de verkeersbrug van de A50 door naar kasteel Doorwerth, dat op de grens van heuvelrug en uiterwaarden ligt. U wordt opgewacht door een gespecialiseerde gids die u van alles vertelt over de geschiedenis en de ligging van het kasteel. U gaat naar binnen waar u langs smalle gangen en trapjes diverse vertrekken te zien krijgt. Na afloop kunt u desgewenst wat drinken in het kasteelcafé of de kruidentuin van het kasteel bezoeken.
Na afloop varen we op  ons gemak weer naar Wageningen. Terug rond 17.00 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 24,50 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 12,25 p.p.

15 juli 2017
13:00 uur

Nieuwe natuur Nederrijn: Van Eiland van Maurik tot de Blauwe Kamer bij Rhenen

Eiland van Maurik

Vanaf het Eiland van Maurik varen we richting Rhenen waar we onderweg verschillende resultaten van de aanleg van nieuwe natuur langs de Rijn kunnen zien.

Onderweg naar natuurgebied Blauwe Kamer komen we o.a. langs Elst, Palmerswaard, Rhenen, de Tollewaard bij de Rijnbrug waar de laatste jaren veel veranderd is in de uiterwaarden. De gids vertelt u erover. Bij de Blauwe Kamer aan de voet van de Grebbeberg gaan we aan wal en maken een wandeling in het natuurgebied.

De Blauwe Kamer bestaat dit jaar 25 als natuurgebied en was het eerste project van de nieuwe natuur dat is gerealiseerd.

Er zijn veel interessante planten en vogels te zien. Omstreeks 17.00 uur weer terug bij de opstapplaats.

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19.00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

16 juli 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht naar de Wageningse Bovenpolder

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Vanaf opstapplaats bij de Loswal vlakbij het centrum van Rhenen naar uiterwaarden natuurgebied De Wageningse Bovenpolder.

We varen over de Rijn richting Wageningen. Onderweg vertelt de gids u allerlei bijzonderheden over de rivier en het landschap. Bij voormalige steenfabriek “de Bovenste Polder” in de Wageningse uiterwaarden gaan we aan land. Daar maken we een rondwandeling van ongeveer 45 minuten in de Wageningse uiterwaarden. In dit deel van de uiterwaarden is veel te zien, zoals overblijfselen van de voormalige steenfabricage maar ook de in de jaren ’90 aangelegde nevengeul waar vaak veel vogels te zien zijn.
Terug aan boord kunt u weer genieten van de rivier en het landschap. Omstreeks 16.30 zijn we terug bij de Loswal in Rhenen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

17 juli 2017
10:30 uur

Rhenen, stad aan het water: dagtocht die start met stadswandeling Rhenen

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Let op: start bij VVV Rhenen! Dagtocht Rhenen – Elst met stadswandeling Rhenen olv gids, daarna aan boord bij de Loswal (Rijnkade), lunch aan boord en excursie in natuurgebied bij Elst

Deze dagtocht begint met een stadswandeling onder leiding van een gids van het Cuneragilde. Er valt veel te vertellen over het prachtige stadje Rhenen dat omstreeks 1250 n.C. stadsrechten kreeg en een rijke historie kent. Zowel de historische elementen als de vele gebouwen uit de periode van de Wederopbouw maken deze excursie de moeite waard. Na deze wandeling begeleidt de gids van de Blauwe Bever u naar het schip en gaan we aan boord (12.00 uur). Het is heerlijk uitrusten terwijl men al varend over de Nederrijn van de lunch geniet. Bij de voormalige steenfabriek Timmermans te Elst (U) gaan we voor een korte wandeling onder leiding van een gids van boord om een stukje natuur te beleven. Van de steenfabriek zijn maar een paar elementen over, maar er is mooie natuur ontwikkeld. Na deze wandeling varen we vol indrukken rustig terug naar de stad Rhenen, waar we rond 15.00 weer aankomen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 25,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 12,50 p.p.

22 juli 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht naar Jufferswaaard bij Renkum

De Blauwe Kamer (Wageningen) P nabij Opheusdense veer

Langs de Plasserwaard en de Wageningse Berg naar Renkum, waar we aan land gaan in het nieuw ingerichte gebied de “Jufferswaard”.

De bestemming van deze vaart, de Jufferswaard, is gelegen tussen Renkum en de Rijn, ten oosten van de papierfabriek. Dit mooie natuurterrein is in 2015 opnieuw ingericht en u kunt bij deze vaart zien hoe de natuur er zich in korte tijd al ontwikkeld heeft.
Maar eerst gaan we aan boord bij de Blauwe Kamer bij Rhenen. Direct vanaf het vertrek kunt u al volop genieten van het mooie rivierlandschap. De gids geeft u een uitgebreide uitleg. We varen langs de Wageningse Berg en meren aan bij een van de kribben bij de Jufferswaard. Daar maken we een excursie van ca 45 minuten in het terrein. Vaak zijn er veel interessante watervogels te zien.
Na de walexcursie vaart u nog een eind op de Rijn. Terug bij de Blauwe Kamer rond 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

23 juli 2017
11:30 uur

Dagtocht vanuit Renkum, via de sluis bij Driel naar Arnhem IJsselkop en wandeling in Meinerswijk.

Renkum, Veerweg

Uitgebreide vaartocht vanaf het veer bij Renkum richting Arnhem, de IJsselkop en Meinerswijk. Lunch aan boord.

Deze vaart is een lange dagtocht met lunch aan boord en een excursie in natuurgebied Meinerswijk.
Maar we varen ook extra lang en gaan door de sluis die naast de stuw bij Driel ligt.

Vanaf Renkum gaan we eerst door de sluis bij Driel. Een beleving op zich. Daarna gaat de tocht verder stroomopwaarts langs Oosterbeek, Arnhem tot aan de IJsselkop.
De gids geeft u een uitgebreide uitleg waar u zoal langs vaart. Bij de IJsselkop, daar waar het Pannerdensch Kanaal zich splitst in Nederrijn en IJssel keert de Blauwe Bever.
We gaan aanleggen en een wandeling maken in een prachtig uniek gelegen cultuur- en natuurgebied Meinerswijk.
Ooit werd hier door de Romeinen een castellum gebouwd om de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, te verdedigen. In de Middeleeuwen was Meinerswijk een heerlijkheid met ‘t Huys Meinerswijk. De plassen in het gebied zijn ontstaan door afgravingen voor klei- en zandwinning voor de fabricage van steen en aanleg van wegen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in dit gebied een belangrijk deel van de IJssellinie aangelegd. Kazematten herinneren nog aan deze tijd.
Meinerswijk kent nu vooral rust en ruimte en kent een jonge rijke flora en fauna die kenmerkend is voor het uiterwaarden gebied van de Rijn.
Eenmaal terug aan boord varen we richting sluis, waar we geschut worden om vervolgens terug te varen naar Renkum, waar we naar verwachting tegen 17.00 uur weer aanleggen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 30,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 15,00 p.p.

26 juli 2017
14:00 uur

Piratenvaart voor kinderen in natuurgebied bij Opheusden (Maneswaard)

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Kindervaart met speurtocht van Rhenen naar de Maneswaard in Opheusden. Kinderen onder begeleiding van één of meer volwassenen.

Schip ahoy! De Blauwe Bever vertrekt vanaf de loswal in Rhenen en vaart over de Nederrijn naar schateiland – de Maneswaard. Daar gaan wij van boord en maken een speurtocht met raadsels en opdrachten door de natuur en gaan op jacht naar de schat van de Maneswaard!
Is de schat gevonden keren we terug naar de Blauwe Bever en varen we terug naar de loswal in Rhenen.
Deze vaart is geschikt voor kinderen van 5 t/m 12 jaar onder begeleiding van een volwassene.
En…….ja natuurlijk mogen de kinderen als piraat gekleed aan boord!
Omstreeks 16.30 terug.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

29 juli 2017
11:00 uur

Rivieroevertocht van Elst (U) naar natuurgebied de Blauwe Kamer

Elst (Utrecht), voormalige steenfabriek Timmermans

We varen van Elst naar De Blauwe Kamer waar we een kijkje nemen in dit prachtige natuurgebied.

We vertrekken voor deze tocht bij Steenfabriek Timmermans in Elst. Meteen vanaf het vertrek kunt u genieten van de Rijn en de prachtige natuur van o.a. Palmerswaard. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet. We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Midden in natuurgebied De Blauwe Kamer, aan de voet van de Grebbeberg, gaan we aan land en maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
De jonge lepelaars zijn al fors gegroeid! Na de walexcursie gaat u weer aan boord en wordt de vaart over de Rijn voortgezet. U heeft een schitterend gezicht op de Grebbeberg vanaf het water, en bent omstreeks 13.30 uur weer terug in Elst.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

30 juli 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht naar Jufferswaard bij Renkum

Wageningen, havenkanaal

Van Wageningen langs de Wageningse Berg naar Renkum. Excursie in het natuurgebied De Jufferswaard.

De bestemming van deze vaart, de Jufferswaard, is gelegen tussen Renkum en de Rijn, ten oosten van de papierfabriek. Dit mooie natuurterrein is in 2015 opnieuw ingericht en u kunt bij deze vaart zien hoe de natuur er zich in korte tijd al ontwikkeld heeft.
Maar eerst gaan we aan boord in de haven van Wageningen. Direct vanaf het vertrek kunt u al volop genieten van het mooie rivierlandschap. De gids geeft u een uitgebreide uitleg. We varen langs de Wageningse Berg en meren aan bij een van de kribben bij de Jufferswaard. Daar maken we een excursie van ca 45 minuten in het terrein. Vaak zijn er veel interessante watervogels te zien.
Na de walexcursie vaart u nog een eind op de Rijn. Terug in Wageningen rond 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

31 juli 2017
13:00 uur

van Eiland van Maurik naar Werk aan de Groeneweg aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Eiland van Maurik

Tocht waarin veel van oude verdedigingswerken te zien zal zijn en de natuur die zich hier ontwikkelt.

Vaar mee naar het Werk aan de Groeneweg. : Dit verdedigingswerk is een werk ter versterking van de “Nieuwe Hollandse Waterlinie”. Dit “Werk” is als een verdedigingswerk gebouwd in de eerste en tweede wereldoorlog. De “Nieuwe Hollandse Waterlinie” uit 1815 is een uitbreiding van de “Hollandse Waterlinie” gebouwd vanaf het einde van de zeventiende eeuw. Het is nog goed te zien hoe de soldaten daar de vijand moesten tegenhouden. Het gebied is nu eigendom van Staatsbosbeheer en zij beheert het als natuurontwikkelingsgebied. Ieder seizoen en ieder jaar interessant om te zien hoe de natuur zijn plek hier inneemt. We leggen aan en wandelen met een gids over het Werk. Rond de klok van 17.00 einde van de tocht

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

1 augustus 2017
13:00 uur

Nieuwe natuur Nederrijn: van Eiland van Maurik tot de Blauwe Kamer bij Rhenen

Eiland van Maurik

Vanaf het Eiland van Maurik varen we richting Rhenen waar we onderweg verschillende resultaten van de aanleg van nieuwe natuur langs de Rijn kunnen zien.

Onderweg naar natuurgebied Blauwe Kamer komen we o.a. langs Elst, Palmerswaard, Rhenen, de Tollewaard bij de Rijnbrug waar de laatste jaren veel veranderd is in de uiterwaarden. De gids vertelt u erover. Bij de Blauwe Kamer aan de voet van de Grebbeberg gaan we aan wal en maken een wandeling in het natuurgebied.
De Blauwe Kamer bestaat dit jaar 25 als natuurgebied en was het eerste project van de nieuwe natuur dat is gerealiseerd.
Er zijn veel interessante planten en vogels te zien.
Omstreeks 17.00 uur weer terug bij de opstapplaats.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

2 augustus 2017
13:00 uur

Natuurontwikkeling Everdingerwaard vanuit Wijk bij Duurstede en Beusichem

Wijk bij Duurstede, Stadshaven of Beusichem, restaurant 't Veerhuys

Ontdek de nieuwe natuur rond de oude Hollandse Waterlinie!

Naar de Everdingerwaard waar een prachtig stuk nieuw ontwikkelde natuur bezocht wordt. We gaan aan boord in Wijk bij Duurstede of in Beusichem, twee opstapplaatsen vlak bij elkaar aan beide zijden van de rivier.
N.B. vertrektijd Wijk Bij Duurstede 13.00 uur – vertrektijd Beusichem 13.30 !!
Op de Blauwe Bever vaart U over de rivier de Lek richting Fort Everdingen. We gaan aan wal in de buurt van het dorp Everdingen. Gidsen vertellen onderweg over het ontstaan van de rivier en de natuurontwikkeling langs rivieroevers. Ook vertelt men cultuurhistorische wetenswaardigheden over de oude stadjes die wij passeren en over de Nieuwe Hollandse waterlinie.
Omstreeks 17.00 einde van de tocht (Beusichem); omstreeks 17.30 terug in Wijk bij Duurstede.

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

Vertreklocatie:
selecteer een locatie

4 augustus 2017
13:00 uur

Varen van Wageningen naar Kasteel Doorwerth met rondleiding in het kasteel

Wageningen, havenkanaal

Vanaf Wageningen varen we oostwaarts naar kasteel Doorwerth, waar u een rondleiding in het kasteel krijgt door een gids van Gelderse Kastelen.

Langs de Wageningse Berg, Bokkedijk, Renkum, de Noordberg. Dan onder de verkeersbrug van de A50 door naar kasteel Doorwerth, dat op de grens van heuvelrug en uiterwaarden ligt. U wordt opgewacht door een gespecialiseerde gids die u van alles vertelt over de geschiedenis en de ligging van het kasteel. U gaat naar binnen waar u langs smalle gangen en trapjes diverse vertrekken te zien krijgt. Na afloop kunt u desgewenst wat drinken in het kasteelcafé of de kruidentuin van het kasteel bezoeken.
Na afloop varen we op ons gemak weer naar Wageningen. Terug rond 17.00 uur.

Prijs incl toegang tot kasteel en rondleiding.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 24,50 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 12,25 p.p.

5 augustus 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Rhenen naar natuurgebied de Blauwe Kamer

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Vlakbij het centrum van Rhenen varen we weg richting Wageningen naar natuurgebied De Blauwe Kamer. Daar gaan we aan wal.

We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Midden in natuurgebied De Blauwe Kamer aan de voet van de Grebbeberg, gaan we aan land en maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
Na de walexcursie gaat u weer aan boord en wordt de vaart over de Rijn voortgezet. U heeft een schitterend gezicht op de Grebbeberg vanaf het water, en bent omstreeks 16.30 uur weer terug in Rhenen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

6 augustus 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Wageningen naar de Jufferswaard bij Renkum + Noordberg

Wageningen, havenkanaal

De bestemming van deze vaart, de Jufferswaard, is gelegen tussen Renkum en de Rijn, ten oosten van de papierfabriek.

Dit mooie natuurterrein is in 2015 opnieuw ingericht en u kunt bij deze vaart zien hoe de natuur er zich in korte tijd al ontwikkeld heeft.

Maar eerst gaan we aan boord in de haven van Wageningen. Direct vanaf het vertrek kunt u al volop genieten van het mooie rivierlandschap. De gids geeft u een uitgebreide uitleg. We varen langs de Wageningse Berg en meren aan bij een van de kribben bij de Jufferswaard. Daar maken we een excursie van ca 45 minuten in het terrein. Vaak zijn er veel interessante watervogels te zien.

Na de walexcursie vaart u nog een eind op de Rijn. Terug bij de haven van Wageningen rond 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

7 augustus 2017
10:30 uur

“Rhenen, stad aan het water” : dagtocht met stadswandeling en natuurexcursie, lunch aan boord

Loswal (Rijnkade), Rhenen

N.B. Start bij VVV Rhenen! Dagtocht Rhenen – Elst met stadswandeling Rhenen olv gids, daarna aan boord bij de Loswal (Rijnkade), lunch aan boord en excursie in natuurgebied bij Elst

Deze dagtocht begint met een stadswandeling onder leiding van een gids van het Cuneragilde. Er valt veel te vertellen over het prachtige stadje Rhenen dat omstreeks 1250 n.C. stadsrechten kreeg en een rijke historie kent. Zowel de historische elementen als de vele gebouwen uit de periode van de Wederopbouw maken deze excursie de moeite waard. Na deze wandeling begeleidt de gids van de Blauwe Bever u naar het schip en gaan we aan boord (12.00 uur). Het is heerlijk uitrusten terwijl men al varend over de Nederrijn van de lunch geniet. Bij de voormalige steenfabriek Timmermans te Elst (U) gaan we voor een korte wandeling onder leiding van een gids van boord om een stukje natuur te beleven. Van de steenfabriek zijn maar een paar elementen over, maar er is mooie natuur ontwikkeld. Na deze wandeling varen we vol indrukken rustig terug naar de stad Rhenen, war we rond 15.00 weer aanleggen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 25,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 12,50 p.p.

9 augustus 2017
13:30 uur

Van de Blauwe Kamer naar het Smalspoormuseum in Heteren, met rondleiding

De Blauwe Kamer (Wageningen) P nabij Opheusdense veer

We starten bij de Blauwe Kamer tussen Rhenen en Wageningen. Bestemming is het Smalspoormuseum Heteren, waar u een uitgebreide rondleiding krijgt en een ritje met een oude werktrein kan maken.

Smalspoor was de slagader van het steenovenbedrijf. Alle transport op het bedrijfsterrein vond plaats via spoorlijntjes van 60 of 70 cm breedte: van kleiput naar menginstallatie, van steenpers naar oven. Met kiepkarren en diepladers werd van alles in het bedrijf vervoerd. Met het verdwijnen van de steenfabrieken verdween ook veel smalspoor. Gelukkig is er een stichting met enthousiaste liefhebbers die een grote verzameling hebben aangelegd van rails, locomotieven en wagens: het Smalspoormuseum Heteren. Vandaag openen ze speciaal voor ons hun deuren. We worden rondgeleid, we rijden mee op het smalspoor en we gaan rondkijken in de oude steenfabriek. Erg leuk ook voor kinderen!

We varen van de Blauwe Kamer langs Plasserwaard, Wageningse Bovenpolder en Randwijkse uiterwaarden naar Heteren. Tegenover Renkum ligt daar het Smalspoormuseum. Meer informatie

Terug bij het opstappunt rond 17.00 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

10 augustus 2017
13:30 uur

“Proef de Betuwe”, van Elst (U) naar de liniedijk en het hoornwerk bij de Spees, met speciale gids en Betuwse lekkernij

Elst (Utrecht), voormalige steenfabriek Timmermans

Bestemming van vandaag is De Spees bij Kesteren. Daar proeven we niet alleen Betuws fruit, maar ook het verleden.

De Betuwe is vanouds de fruittuin van Nederland. Dat moet geproefd worden. Bestemming van vandaag is De Spees bij Kesteren. Daar proeven we niet alleen Betuws fruit, maar ook het verleden. We varen van voormalige steenfabriek Timmermans langs de natuurgebied Palmerswaard, de mooi gelegen stad Rhenen en de Grebbeberg. Op de zuidoever ligt de Marspolder. Aan het oostelijke puntje daarvan, tegenover natuurgebied de Blauwe Kamer, ligt De Spees.
Dit gebied is al vele eeuwen een strategisch verdedigingspunt tegen invallen uit het oosten. Een deskundige van de Historische Kring Kesteren neemt ons mee op een wandeling en laat ons zien wat er nog van is te herkennen. Een plek waaraan men ongemerkt voorbij fietst komt zo tot leven.
Na het proeven van de geschiedenis is het goed de inwendige mens te versterken! Bij de nagebouwde Romeinse wachttoren staat een Betuwse lekkernij voor ons klaar.
Vol indrukken varen we weer naar Timmermans. Terug rond 16.45 uur

Prijs is inclusief rondleiding en consumptie.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

12 augustus 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht naar Palmerswaard bij Rhenen

De Blauwe Kamer (Wageningen) P nabij Opheusdense veer

We varen richting Rhenen en de Grebbeberg, en gaan aan land in het nieuw ingerichte gebied Palmerswaard.

We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Natuurgebied palmerswaard ten westen van Rhenen is vorig jaar opnieuw ingericht. Hier gaat u aan land en verkent u met de gids de ontwikkeling van de natuur in dit zeer diverse gebied waar naast allerlei water, bossages en zeldzame plantensoorten ook restanten van vroegere steenfabricage te zien zijn.
Terug bij de opstapplaats rond 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

13 augustus 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Wageningen naar natuurgebied de Blauwe Kamer

Wageningen, havenkanaal

Langs de Plasserwaard naar natuurgebied De Blauwe Kamer, waar een wandeling wordt gemaakt.

We varen over een prachtig stuk van de Rijn richting Rhenen. Onderweg zal de gids u wijzen op allerlei bijzonderheden.
Halverwege de tocht zullen we aanleggen midden in natuurgebied de Blauwe Kamer gelegen aan de voet van de Grebbeberg. We maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
Na afloop varen we weer een eind over de Rijn en kunt u het landschap vanaf het water bekijken. U zult een heel andere kijk op het rivierenlandschap ervaren vanaf het schip. Rond 16.30 meren we weer aan bij het opstappunt.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

16 augustus 2017
10:30 uur

Dagtocht “Van steen naar Stad” vanuit Elst – lunch aan boord- excursie Wijk bij Duurstede

Elst (Utrecht), voormalige steenfabriek Timmermans

Steenfabricage was lange tijd een belangrijke activiteit langs de grote rivieren. Nu zijn er nog maar een paar fabrieken over. Bij de vaart van vandaag zien we getuigen daarvan. Deze vaart is inclusief lunch aan boord.

We schepen in bij Timmermans in Elst. Hier stond ooit een steenfabriek, maar er moest ruimte komen voor de rivier. Nu staan er nog een stuk schoorsteen en een opslagtank. Wel is er interessante natuurontwikkeling te zien. We varen westwaarts, langs Amerongen en Eck en Wiel. Mooie vergezichten naar de Utrechtse Heuvelrug. Bij de stuw van Amerongen gaan we door de schutsluis. Ervaar het hoogteverschil!
We passeren Wijk bij Duurstede, kruisen het Amsterdam-Rijnkanaal en leggen aan bij de Bosscherwaard. Ook deze steenfabriek is gesloten, maar het terrein is ingericht als een soort openluchtmuseum voor de baksteenfabrikage. Hierna wenden we de steven en gaan naar een plaats waar eeuwenoude bakstenen te zien zijn. Met een gids maken we een rondwandeling door Wijk bij Duurstede.
Via stuw Amerongen varen we weer terug naar ons opstappunt, waar we omstreeks 16.30 weer aanmeren.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 30,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 15,00 p.p.

24 augustus 2017
13:00 uur

Van Wageningen naar Kasteel Doorwerth met rondleiding in het kasteel

Wageningen, havenkanaal

Vanaf Wageningen varen we oostwaarts naar kasteel Doorwerth, waar u een rondleiding in het kasteel krijgt.

Langs de Wageningse Berg, Bokkedijk, Renkum, de Noordberg. Dan onder de verkeersbrug van de A50 door naar kasteel Doorwerth, dat op de grens van heuvelrug en uiterwaarden ligt. Onderweg vertelt de gids u over het landschap en de interessante dingen die we tegenkomen. Bij het kasteel wordt U opgewacht door een gespecialiseerde gids die u van alles vertelt over de geschiedenis en de ligging van het kasteel. Dan naar binnen waar U langs smalle gangen en trapjes diverse vertrekken te zien krijgt. Na afloop kunt u desgewenst wat drinken in het kasteelcafé of de kruidentuin van het kasteel bezoeken.
Na afloop varen we op ons gemak weer naar Wageningen. Terug rond 17.00 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 24,50 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 12,25 p.p.

26 augustus 2017
10:30 uur

Rivieroevertocht van Elst naar Blauwe Kamer

Elst (Utrecht), voormalige steenfabriek Timmermans

We varen van Elst naar De Blauwe Kamer waar we een kijkje nemen in dit prachtige natuurgebied, dat dit jaar 25 jaar bestaat.

We vertrekken voor deze tocht bij Steenfabriek Timmermans in Elst. Meteen vanaf het vertrek kunt u genieten van de Rijn en de prachtige natuur van o.a. Palmerswaard. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet. We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Midden in natuurgebied De Blauwe Kamer, aan de voet van de Grebbeberg, gaan we aan land en maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
De jonge lepelaars zijn al fors gegroeid! Na de walexcursie gaat u weer aan boord en wordt de vaart over de Rijn voortgezet. U heeft een schitterend gezicht op de Grebbeberg vanaf het water, en bent omstreeks 13.00 uur weer terug in Elst.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

3 september 2017
13:00 uur

van Wijk naar oude steenoven Bosscherwaard: “Varen als een baksteen”

Wijk bij Duurstede, Stadshaven

Prachtige riviertocht vanaf Wijk bij Duurstede, met een interessante uitgebreide excursie naar de steenfabriek.

Als onderdeel van het “Culturele Rondje” in Wijk bij Duurstede maakt safarischip de Blauwe Bever een tocht naar de Bosscherwaarden. We varen eerst naar de stuw van Amerongen, keren en passeren het Amsterdam-Rijnkanaal.

Als onderdeel van het “Culturele Rondje” in Wijk bij Duurstede maakt safarischip de Blauwe Bever een tocht naar de Bosscherwaarden. We varen eerst naar de stuw van Amerongen, keren en passeren het Amsterdam-Rijnkanaal.
De voormalige steenfabriek “De Bosscherwaarden” is sinds 2009 Industrieel Erfgoed. De “Stichting Het Utrechts Landschap” is hiervan de eigenaar. De monumentale Ringoven en de schoorsteen (1923) zijn gerestaureerd en tijdens uw bezoek te bezichtigen.
Een gids leidt ons daar rond en vertoont een film over het productieproces. Weer terug in Wijk rond 15.30.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

4 september 2017
13:00 uur

Nieuwe Hollandse Waterlinievaart naar Werk aan de Groeneweg

Wijk bij Duurstede, Stadshaven of Beusichem, restaurant 't Veerhuys

Tocht vanuit Wijk bij Duurstede en Beusichem waarin veel van oude verdedigingswerken te zien zal zijn en de natuur die zich hier ontwikkelt.

We gaan aan boord in Wijk bij Duurstede of in Beusichem, twee opstapplaatsen vlak bij elkaar aan beide zijden van de rivier. N.B. vertrektijd Wijk Bij Duurstede 13.00 uur – vertrektijd Beusichem 13.30 !!

Vaar mee naar het Werk aan de Groeneweg. : Dit verdedigingswerk is een werk ter versterking van de “Nieuwe Hollandse Waterlinie”. Dit “Werk” is als een verdedigingswerk gebouwd in de eerste en tweede wereldoorlog. De “Nieuwe Hollandse Waterlinie” uit 1815 is een uitbreiding van de “Hollandse Waterlinie” gebouwd vanaf het einde van de zeventiende eeuw. Het is nog goed te zien hoe de soldaten daar de vijand moesten tegenhouden. Het gebied is nu eigendom van Staatsbosbeheer en zij beheert het als natuurontwikkelingsgebied. Ieder seizoen en ieder jaar interessant om te zien hoe de natuur zijn plek hier inneemt. We leggen aan en wandelen met een gids over het Werk.

Rond de klok van 17.00 einde van de tocht (Beusichem); omstreeks 17.30 terug in Wijk bij Duurstede.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

Vertreklocatie:
selecteer een locatie

5 september 2017
13:00 uur

Tocht van Wijk bij Duurstede en Beusichem naar Fort Everdingen + rondleiding fort

Wijk bij Duurstede, Stadshaven of Beusichem, restaurant 't Veerhuys

Mooie tocht over de rivier met bezoek en bijzondere rondleiding in het fort.

We gaan aan boord in Wijk bij Duurstede of in Beusichem, twee opstapplaatsen vlak bij elkaar aan beide zijden van de rivier. N.B. vertrektijd Wijk Bij Duurstede 13.00 uur – vertrektijd Beusichem 13.30 !!

Bezoek een echt fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.  De (Nieuwe) Hollandse waterlinie bestaat uit een reeks gebieden die onder water konden worden gezet. De hoger gelegen gronden ( zoals hier, langs de rivier de Lek) werden bewaakt met een fort.
De “Nieuwe Hollandse Waterlinie” uit 1815 is een uitbreiding van de “Hollandse Waterlinie” gebouwd vanaf het einde van de zeventiende eeuw. Samen met het Fort Honswijk aan de noordzijde van de Lek diende dit fort ter verdediging van het achterland. We worden door een gids van het fort rondgeleid (90 minuten) en zien hoe zo’n twee eeuwen geleden het militair bedrijf werkte.

In het fort is tegenwoordig een ambachtelijke bierbrouwerij gevestigd. Natuurlijk kijken we daar ook even.

Omstreeks 17.00 einde van de tocht (Beusichem); omstreeks 17.30 terug in Wijk bij Duurstede.

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 22,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 11,00 p.p.

Vertreklocatie:
selecteer een locatie

8 september 2017
13:00 uur

“A bridge too far” vanaf het water – Van het Drielse Veer naar Arnhem, met walexcursie

Drielse Veer (Heveadorp)

Extra lange themavaart van het Drielse Veer naar de kade in Arnhem en terug via Oosterbeek. Onderweg zien en bezoeken we plaatsen die bij de operatie Market Garden in 1944 een rol speelden. Van Arnhem tot Oosterbeek.

De tocht begint bij de Drielse Veer (bij Heveadorp). We varen richting Arnhem. Onderweg is er van alles te vertellen en te zien over de luchtlandingen en de strijd.

We meren aan bij de kade in Arnhem waar we een bezoek brengen aan het museum “Airborne at the bridge”, een dependance van Museum Hartenstein. We kijken rond bij de kade en werpen een blik op de John Frostbrug (de “bridge too far”) en varen richting Oosterbeek weer richting Driel, waar we omstreeks 17.00 aanleggen.

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 22,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 11,00 p.p.

9 september 2017
11:00 uur

Rivieroevertocht van de Blauwe Kamer naar de Open Monumentendag in de Jufferswaard bij Renkum

De Blauwe Kamer (Wageningen) P nabij Opheusdense veer

We varen richting Renkum en bezoeken de activiteiten rondom Open Monumentendag in de Jufferswaard ten oosten van de papierfabriek

De bestemming van deze vaart, de Jufferswaard, is gelegen tussen Renkum en de Rijn, ten oosten van de papierfabriek.
Daar worden 9 september (de dag van de excursie) activiteiten georganiseerd in het kader van de Open Monumentendagen, bij de STEENOVENRUÏNE, bij Renkumers ook bekend als “de Pilo”.
Niet alleen de ruïnes van de steenovens zelf  (ja, er liggen er niet 1 maar 2) maar ook de andere archeologische resten in de Jufferswaard zijn van belang: de Melkdam, de Kleibult, de restanten van de bijgebouwtjes, zoals het locomotiefhuisje en de 3 persinstallaties, de smalspoorresten en andere relicten die in het terrein te vinden zijn. Meer informatie

Maar eerst gaan we aan boord bij natuurgebied De Blauwe Kamer. Direct vanaf het vertrek kunt u al volop genieten van het mooie rivierlandschap. De gids geeft u een uitgebreide uitleg. We varen langs de Wageningse Berg en meren aan bij de Jufferswaard.
Daar hebben we alle tijd om het gebied te bekijken en de activiteiten te bezoeken.

Terug bij de opstapplaats in de Blauwe Kamer rond 14.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

13 september 2017
13:30 uur

“Eetbare natuur”, tocht van Rhenen naar de Blauwe Kamer

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Op deze tocht leert u veel over eetbare planten en vruchten. Geplukt in de Blauwe Kamer en klaargemaakt aan boord!

We varen van Rhenen naar natuurgebied De Blauwe Kamer. In deze tijd van het jaar is daar veel lekkers in de natuur te vinden. De gids, die zich specialiseerde in eetbare planten en vruchten, neemt u mee op een verzameltocht in het veld.
De gevonden kruiden en bessen neemt u mee aan boord, waar ze worden verwerkt tot lekkere hapjes en drankjes die u direct zelf kunt proeven! Terug bij de Loswal omstreeks 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 16,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 8,00 p.p.

16 september 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Rhenen naar de Wageningse Bovenpolder

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Vanaf opstapplaats bij de Loswal vlakbij het centrum van Rhenen naar uiterwaarden natuurgebied De Wageningse Bovenpolder.

We varen over de Rijn richting Wageningen. Onderweg vertelt de gids u allerlei bijzonderheden over de rivier en het landschap. Bij voormalige steenfabriek “de Bovenste Polder” in de Wageningse uiterwaarden gaan we aan land. Daar maken we een rondwandeling van ongeveer 45 minuten in de Wageningse uiterwaarden. In dit deel van de uiterwaarden is veel te zien, zoals overblijfselen van de voormalige steenfabricage maar ook de in de jaren ’90 aangelegde nevengeul waar vaak veel vogels te zien zijn.
Terug aan boord kunt u weer genieten van de rivier en het landschap. Omstreeks 16.30 zijn we terug bij de Loswal in Rhenen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

17 september 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Wageningen naar Elst (U)

Wageningen, havenkanaal

Echt stevige Rijnvaartocht van Wageningen naar Elst in Utrecht waar onderweg veel te zien is. Met walexcursie bij de voormalige steenfabriek.

Een flink stuk varen van Wageningen langs de Plasserwaard en Blauwe Kamer naar Elst (U).
Onderweg zal de gids u vertellen over het landschap en andere opmerkelijke zaken die we tegenkomen.
In Elst gaan we we aan land bij voormalige steenfabriek Timmermans. Het natuurgebied is daar enige jaren geleden opnieuw ingericht. U kunt er interessante vogels ontmoeten zoals de rietgors, puttertjes en rietzangers.
Terug in Wageningen omstreeks 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

24 september 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Wageningen naar Palmerswaard bij Rhenen

Wageningen, havenkanaal

We varen richting Rhenen en de Grebbeberg, en gaan aan land in het nieuw ingerichte gebied Palmerswaard.

We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Natuurgebied Palmerswaard ten westen van Rhenen is vorig jaar opnieuw ingericht. Hier gaat u aan land en verkent u met de gids de ontwikkeling van de natuur in dit zeer diverse gebied waar naast allerlei water, bosschages en zeldzame plantensoorten ook restanten van vroegere steenfabricage te zien zijn.
Terug bij de opstapplaats rond 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

1 oktober 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van De Blauwe Kamer naar Palmerswaard bij Rhenen

De Blauwe Kamer (Wageningen) P nabij Opheusdense veer

We varen richting Rhenen en de Grebbeberg, en gaan aan land in het nieuw ingerichte gebied Palmerswaard.

We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Natuurgebied Palmerswaard ten westen van Rhenen is vorig jaar opnieuw ingericht. Hier gaat u aan land en verkent u met de gids de ontwikkeling van de natuur in dit zeer diverse gebied waar naast allerlei water, bosschages en zeldzame plantensoorten ook restanten van vroegere steenfabricage te zien zijn.
Terug bij de opstapplaats rond 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

8 oktober 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Rhenen naar de Wageningse Bovenpolder

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Vanaf opstapplaats bij de Loswal vlakbij het centrum van Rhenen naar uiterwaarden-natuurgebied De Wageningse Bovenpolder.

We varen over de Rijn richting Wageningen. Onderweg vertelt de gids u allerlei bijzonderheden over de rivier en het landschap. Bij voormalige steenfabriek “de Bovenste Polder” in de Wageningse uiterwaarden gaan we aan land.
Daar maken we een rondwandeling van ongeveer 45 minuten in de Wageningse uiterwaarden. In dit deel van de uiterwaarden is veel te zien, zoals overblijfselen van de voormalige steenfabricage maar ook de in de jaren ’90 aangelegde nevengeul waar vaak veel vogels te zien zijn.
Terug aan boord kunt u weer genieten van de rivier en het landschap. Omstreeks 16.30 zijn we terug bij de Loswal in Rhenen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

18 oktober 2017
13:30 uur

“Eten uit de natuur” Speciaal voor kinderen (en hun ouders, opa’s en oma’s)

Wageningen, havenkanaal

Op deze tocht leren de kinderen veel over eetbare planten en vruchten uit de natuur. Geplukt in de Blauwe Kamer en opgegeten aan boord!

We varen vanuit Wageningen natuurgebied De Blauwe Kamer. In deze tijd van het jaar is daar veel lekkers in de natuur te vinden. De gids, die er veel vanaf weet en het zelf ook graag lust, neemt jullie mee op een verzameltocht in het veld.
We nemen alles mee aan boord, en maken er lekkere hapjes en drankjes die je direct zelf mag proeven!
Terug bij de Haven van Wageningen omstreeks 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 16,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 8,00 p.p.

21 oktober 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Elst (U) naar de Blauwe Kamer

Elst (Utrecht), voormalige steenfabriek Timmermans

We varen van Elst naar De Blauwe Kamer waar we een kijkje nemen in dit prachtige natuurgebied.

We vertrekken voor deze tocht bij Steenfabriek Timmermans in Elst. Meteen vanaf het vertrek kunt u genieten van de Rijn en de prachtige natuur van o.a. Palmerswaard. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet. We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Midden in natuurgebied De Blauwe Kamer, aan de voet van de Grebbeberg, gaan we aan land en maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
Na de walexcursie gaat u weer aan boord en wordt de vaart over de Rijn voortgezet.
U heeft een schitterend gezicht op de Grebbeberg vanaf het water, en bent omstreeks 16.30 uur weer terug in Elst.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

Rivieroevertochten:

Vaartochten op zaterdagmiddag en zondagmiddag, waarbij tijdens de tocht een walexcursie wordt gemaakt in een natuurgebied.


Themavaarten:

Vaartochten op verschillende dagen van de week, die een specifieke bestemming met een thema hebben. Vaak wordt u door een gespecialiseerde gids rondgeleid op de plaats van bestemming. Deze vaarten duren iets langer, omdat aan het thema op de bestemming meer tijd wordt besteed. Extra kosten zoals entreegelden of speciale gidsen zijn bij de prijs inbegrepen.