De leukste rijnoevervaarten van Nederland met de Blauwe Bever

    E-mail: info@deblauwebever.nl

Boek nu uw plaats aan boord van safarischip De Blauwe Bever!

Het hele seizoen – van april tot en met oktober – maakt de Blauwe Bever tochten over de Nederrijn waarbij verschillende mooie natuurgebieden, stadjes en cultureel erfgoed onze bestemmingen zijn. Het unieke van het schip De Blauwe Bever is dat er aan land gegaan kan worden op plaatsen waar je normaal niet kan komen: aan de oever bij een natuurgebied of bij een oude steenfabriek. Van daaruit wordt bij alle vaarten een walexcursie gemaakt, waar u door gidsen allerlei wetenswaardigheden worden verteld.

Er zijn verschillende tochten mogelijk, waarbij de vertreklokaties en de bestemmingen variëren.
De tochten zijn gerangschikt op oplopende datum. Hieronder ziet u het overzicht. De vertreklokaties zijn met gele letters aangegeven. Wilt u direct een vaart boeken, selecteert u de betreffende vaart en klikt u (iets naar onderen) op “reserveren”.

Vaart van 24 augustus a.s. van Wageningen naar Kasteel Doorwerth volgeboekt. Zie NIEUWS.

20 augustus 2017
13:00 uur

Rivieroevertocht van Renkum naar de Wageningse Bovenpolder

Renkum, Veerweg

Van Renkum een mooi stuk varen over de Rijn naar natuurgebied De Bovenste Polder in de uiterwaarden van Wageningen. We gaan zeker op zoek naar beversporen!

Het vertrekpunt is bij de aanlegplaats van het voetgangerspontje aan de Veerweg vlakbij de papierfabriek Parenco. We varen over de Rijn richting Wageningen. Onderweg vertelt de gids u allerlei bijzonderheden over de rivier en het landschap.
Bij voormalige steenfabriek “de Bovenste Polder” in de Wageningse uiterwaarden gaan we aan land. Daar maken we een rondwandeling van ongeveer 45 minuten in de Wageningse uiterwaarden. In dit deel van de uiterwaarden is veel te zien, zoals overblijfselen van de voormalige steenfabricage maar ook de in de jaren ’90 aangelegde nevengeul waar vaak veel vogels te zien zijn en allerlei sporen van de activiteiten van bevers.
Terug aan boord kunt u weer genieten van de rivier en het landschap. Omstreeks 15.30 zijn we terug bij Renkum.

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

26 augustus 2017
10:30 uur

Rivieroevertocht van Elst naar Blauwe Kamer

Elst (Utrecht), voormalige steenfabriek Timmermans

We varen van Elst naar De Blauwe Kamer waar we een kijkje nemen in dit prachtige natuurgebied, dat dit jaar 25 jaar bestaat.

We vertrekken voor deze tocht bij Steenfabriek Timmermans in Elst. Meteen vanaf het vertrek kunt u genieten van de Rijn en de prachtige natuur van o.a. Palmerswaard. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet. We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Midden in natuurgebied De Blauwe Kamer, aan de voet van de Grebbeberg, gaan we aan land en maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
De jonge lepelaars zijn al fors gegroeid! Na de walexcursie gaat u weer aan boord en wordt de vaart over de Rijn voortgezet. U heeft een schitterend gezicht op de Grebbeberg vanaf het water, en bent omstreeks 13.00 uur weer terug in Elst.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

2 september 2017
10:30 uur

Rivieroevertocht van Wageningen naar de Blauwe Kamer

Wageningen, Havenkanaal-Grebbedijk ( 't Stek)

Langs de Plasserwaard naar natuurgebied De Blauwe Kamer, waar een wandeling wordt gemaakt.

We varen over een prachtig stuk van de Rijn richting Rhenen. Onderweg zal de gids u wijzen op allerlei bijzonderheden.
Halverwege de tocht zullen we aanleggen midden in natuurgebied de Blauwe Kamer gelegen aan de voet van de Grebbeberg. We maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
Na afloop varen we weer een eind over de Rijn en kunt u het landschap vanaf het water bekijken. U zult een heel andere kijk op het rivierenlandschap ervaren vanaf het schip. Rond 13.00 meren we weer aan bij het opstappunt.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

3 september 2017
12:30 uur

Van Wijk bij Duurstede naar oude steenoven Bosscherwaard: “Varen als een baksteen”

Wijk bij Duurstede

Prachtige riviertocht vanaf Wijk bij Duurstede, met een interessante uitgebreide excursie naar de steenfabriek.

Als onderdeel van het “Culturele Rondje” in Wijk bij Duurstede maakt safarischip de Blauwe Bever een tocht naar de Bosscherwaarden. We varen eerst naar de stuw van Amerongen, keren en passeren het Amsterdam-Rijnkanaal.

Als onderdeel van het “Culturele Rondje” in Wijk bij Duurstede maakt safarischip de Blauwe Bever een tocht naar de Bosscherwaarden. We varen eerst naar de stuw van Amerongen, keren en passeren het Amsterdam-Rijnkanaal.
De voormalige steenfabriek “De Bosscherwaarden” is sinds 2009 Industrieel Erfgoed. De “Stichting Het Utrechts Landschap” is hiervan de eigenaar. De monumentale Ringoven en de schoorsteen (1923) zijn gerestaureerd en tijdens uw bezoek te bezichtigen.
Een gids leidt ons daar rond en vertoont een film over het productieproces. Weer terug in Wijk rond 15.15 uur mer mogelijke uitlooop tot 15.30.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 19,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 9,50 p.p.

5 september 2017
13:00 uur

Tocht van Wijk bij Duurstede en Beusichem naar Fort Everdingen + rondleiding fort en bierbrouwerij

Wijk bij Duurstede of Beusichem, restaurant 't Veerhuys

Mooie tocht over de rivier met bijzondere rondleiding in het fort en bezoek van de bierbrouwerij die daar tegenwoordig gevestigd is.

We gaan aan boord in Wijk bij Duurstede of in Beusichem, twee opstapplaatsen vlak bij elkaar aan beide zijden van de rivier. N.B. vertrektijd Wijk Bij Duurstede 13.00 uur (om 12.45 wordt u bij de Graanschuur opgehaald door de gids) – vertrektijd Beusichem 13.35 !! (inschepen om 13.20). Zorgt u er voor ruim op tijd aanwezig te zijn.

Bezoek een echt fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.  De (Nieuwe) Hollandse Waterlinie bestaat uit een reeks gebieden die onder water konden worden gezet. De hoger gelegen gronden ( zoals hier, langs de rivier de Lek) werden bewaakt met een fort.
De “Nieuwe Hollandse Waterlinie” uit 1815 is een uitbreiding van de “Hollandse Waterlinie” gebouwd vanaf het einde van de zeventiende eeuw. Samen met het Fort Honswijk aan de noordzijde van de Lek diende Fort Everdingen (gebouwd omstreeks 1845) ter verdediging van het achterland.

We worden door een gids van fort Everdingen rondgeleid (45 minuten) en zien hoe zo’n twee eeuwen geleden het militair bedrijf werkte.

In het fort is tegenwoordig een ambachtelijke bierbrouwerij gevestigd. Natuurlijk nemen we de tijd (45 min) daar ook rond te kijken en te proeven (1 consumptie is bij de prijs inbegrepen).

Omstreeks 17.10 einde van de tocht (Beusichem); omstreeks 17.40 terug in Wijk bij Duurstede.

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 22,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 11,00 p.p.

Vertreklocatie:
selecteer een locatie

8 september 2017
13:00 uur

“A bridge too far” vanaf het water – van de Oude Kerk in Oosterbeek via opstapplek bij het Drielse Veer bij Heveadorp naar Arnhem

Oude Kerk, Benedendorpsweg Oosterbeek

Extra lange themavaart die start bij de Oude Kerk aan de Benedendorpsweg in Oosterbeek. We varen daarna van het Drielse Veer naar de kade in Arnhem, bezoeken museum Airborne at the Bridge en varen weer terug naar het Drielse veer. Onderweg zien en bezoeken we plaatsen die bij de operatie Market Garden in 1944 een rol speelden. Inclusief lezing en rondleiding in de kerk en bezichtiging museum Airborne at the Bridge.

De start van deze themamiddag is bij de Oude Kerk in Oosterbeek (Benedendorpsweg 134, 6862 WP Oosterbeek).

Deze kerk, die uit de 8e eeuw stamt, speelde een belangrijke rol tijdens de airborne operatie in 1944.
U krijgt hier een rondleiding, en informatie (incl. korte film) door een gids van de Oude Kerk.
Na de lezing gaan we lopend in ongeveer 15 minuten via het oude kerkepad naar het Drielse Veer, waar de Blauwe Bever gereed ligt en we inschepen.

De vaartocht begint dus bij het Drielse Veer (bij Heveadorp). We varen richting Arnhem. Onderweg is er van alles te vertellen en te zien over de luchtlandingen en de strijd. De gidsen aan boord vertellen u er over.

We meren aan bij de kade in Arnhem waar we een bezoek brengen aan het museum “Airborne at the Bridge”, een dependance van Museum Hartenstein. We kijken rond bij de kade en werpen een blik op de John Frostbrug (de “Bridge too far”) en varen weer terug richting Driel, waar we omstreeks 17.00 weer aanleggen.

Afhankelijk van het verloop van de excursie op de verschillende locaties is er enige uitloop van het programma mogelijk.

 

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 22,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 11,00 p.p.

9 september 2017
11:00 uur

Rivieroevertocht van de Blauwe Kamer naar de Open Monumentendag in de Jufferswaard bij Renkum

De Blauwe Kamer (Wageningen) P tegenover de ruïne van de steenfabriek

We varen richting Renkum en bezoeken de activiteiten rondom Open Monumentendag in de Jufferswaard ten oosten van de papierfabriek

De bestemming van deze vaart, de Jufferswaard, is gelegen tussen Renkum en de Rijn, ten oosten van de papierfabriek.
Daar worden 9 september (de dag van de excursie) activiteiten georganiseerd in het kader van de Open Monumentendagen, bij de STEENOVENRUÏNE, bij Renkumers ook bekend als “de Pilo”.
Niet alleen de ruïnes van de steenovens zelf  (ja, er liggen er niet 1 maar 2) maar ook de andere archeologische resten in de Jufferswaard zijn van belang: de Melkdam, de Kleibult, de restanten van de bijgebouwtjes, zoals het locomotiefhuisje en de 3 persinstallaties, de smalspoorresten en andere relicten die in het terrein te vinden zijn. Meer informatie

Maar eerst gaan we aan boord bij natuurgebied De Blauwe Kamer. Direct vanaf het vertrek kunt u al volop genieten van het mooie rivierlandschap. De gids geeft u een uitgebreide uitleg. We varen langs de Wageningse Berg en meren aan bij de Jufferswaard.
Daar hebben we alle tijd om het gebied te bekijken en de activiteiten te bezoeken.

Terug bij de opstapplaats in de Blauwe Kamer rond 14.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

13 september 2017
13:30 uur

“Eetbare natuur”, tocht van Rhenen naar de Blauwe Kamer

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Op deze tocht leert u veel over eetbare planten en vruchten. Geplukt in de Blauwe Kamer en klaargemaakt aan boord!

We varen van Rhenen naar natuurgebied De Blauwe Kamer. In deze tijd van het jaar is daar veel lekkers in de natuur te vinden. De gids, die zich specialiseerde in eetbare planten en vruchten, neemt u mee op een verzameltocht in het veld.
De gevonden kruiden en bessen neemt u mee aan boord, waar ze worden verwerkt tot lekkere hapjes en drankjes die u direct zelf kunt proeven! Terug bij de Loswal omstreeks 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 16,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 8,00 p.p.

16 september 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Rhenen naar de Wageningse Bovenpolder

Loswal (Rijnkade), Rhenen

Vanaf opstapplaats bij de Loswal vlakbij het centrum van Rhenen naar uiterwaarden natuurgebied De Wageningse Bovenpolder.

We varen over de Rijn richting Wageningen. Onderweg vertelt de gids u allerlei bijzonderheden over de rivier en het landschap. Bij voormalige steenfabriek “de Bovenste Polder” in de Wageningse uiterwaarden gaan we aan land. Daar maken we een rondwandeling van ongeveer 45 minuten in de Wageningse uiterwaarden. In dit deel van de uiterwaarden is veel te zien, zoals overblijfselen van de voormalige steenfabricage maar ook de in de jaren ’90 aangelegde nevengeul waar vaak veel vogels te zien zijn.
Terug aan boord kunt u weer genieten van de rivier en het landschap. Omstreeks 16.30 zijn we terug bij de Loswal in Rhenen.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

17 september 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Wageningen naar Elst (U)

Wageningen, Havenkanaal-Grebbedijk ( 't Stek)

Echt stevige Rijnvaartocht van Wageningen naar Elst in Utrecht waar onderweg veel te zien is. Met walexcursie bij de voormalige steenfabriek.

Een flink stuk varen van Wageningen langs de Plasserwaard en Blauwe Kamer naar Elst (U).
Onderweg zal de gids u vertellen over het landschap en andere opmerkelijke zaken die we tegenkomen.
In Elst gaan we we aan land bij voormalige steenfabriek Timmermans. Het natuurgebied is daar enige jaren geleden opnieuw ingericht. U kunt er interessante vogels ontmoeten zoals de rietgors, puttertjes en rietzangers.
Terug in Wageningen omstreeks 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

24 september 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Wageningen naar Palmerswaard bij Rhenen

Wageningen, Havenkanaal-Grebbedijk ( 't Stek)

We varen richting Rhenen en de Grebbeberg, en gaan aan land in het nieuw ingerichte gebied Palmerswaard.

We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Natuurgebied Palmerswaard ten westen van Rhenen is vorig jaar opnieuw ingericht. Hier gaat u aan land en verkent u met de gids de ontwikkeling van de natuur in dit zeer diverse gebied waar naast allerlei water, bosschages en zeldzame plantensoorten ook restanten van vroegere steenfabricage te zien zijn.
Terug bij de opstapplaats rond 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

1 oktober 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van De Blauwe Kamer naar Palmerswaard bij Rhenen

De Blauwe Kamer (Wageningen) P tegenover de ruïne van de steenfabriek

We varen richting Rhenen en de Grebbeberg, en gaan aan land in het nieuw ingerichte gebied Palmerswaard.

We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Natuurgebied Palmerswaard ten westen van Rhenen is vorig jaar opnieuw ingericht. Hier gaat u aan land en verkent u met de gids de ontwikkeling van de natuur in dit zeer diverse gebied waar naast allerlei water, bosschages en zeldzame plantensoorten ook restanten van vroegere steenfabricage te zien zijn.
Terug bij de opstapplaats rond 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

18 oktober 2017
13:30 uur

“Eten uit de natuur” Speciaal voor kinderen (en hun ouders, opa’s en oma’s)

Wageningen, Havenkanaal-Grebbedijk ( 't Stek)

Op deze tocht leren de kinderen veel over eetbare planten en vruchten uit de natuur. Geplukt in de Blauwe Kamer en opgegeten aan boord!

We varen vanuit Wageningen natuurgebied De Blauwe Kamer. In deze tijd van het jaar is daar veel lekkers in de natuur te vinden. De gids, die er veel vanaf weet en het zelf ook graag lust, neemt jullie mee op een verzameltocht in het veld.
We nemen alles mee aan boord, en maken er lekkere hapjes en drankjes die je direct zelf mag proeven!
Terug bij de Haven van Wageningen omstreeks 16.30 uur.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 16,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 8,00 p.p.

21 oktober 2017
14:00 uur

Rivieroevertocht van Elst (U) naar de Blauwe Kamer

Elst (Utrecht), voormalige steenfabriek Timmermans

We varen van Elst naar De Blauwe Kamer waar we een kijkje nemen in dit prachtige natuurgebied.

We vertrekken voor deze tocht bij Steenfabriek Timmermans in Elst. Meteen vanaf het vertrek kunt u genieten van de Rijn en de prachtige natuur van o.a. Palmerswaard. Daarna heeft u al snel een prachtig gezicht op het stadje Rhenen en de Cuneratoren, zoals je hem meestal niet ziet. We varen een eind over de Rijn waarbij de gids u allerlei interessante zaken vertelt over het landschap en de natuurterreinen waar we langsvaren. Misschien zien we een aantal mooie vogels!
Midden in natuurgebied De Blauwe Kamer, aan de voet van de Grebbeberg, gaan we aan land en maken daar een wandeling van ongeveer 45 minuten. Er is veel te zien daar, zoals bijzondere plantengroei en veel vogelsoorten.
Na de walexcursie gaat u weer aan boord en wordt de vaart over de Rijn voortgezet.
U heeft een schitterend gezicht op de Grebbeberg vanaf het water, en bent omstreeks 16.30 uur weer terug in Elst.

Reserveer uw plek op deze vaart


Aantal volwassenen:
vanaf 12 jaar | € 15,00 p.p.

Aantal kinderen:
t/m 12 jaar | € 7,50 p.p.

Rivieroevertochten:

Vaartochten op zaterdagmiddag en zondagmiddag, waarbij tijdens de tocht een walexcursie wordt gemaakt in een natuurgebied.


Themavaarten:

Vaartochten op verschillende dagen van de week, die een specifieke bestemming met een thema hebben. Vaak wordt u door een gespecialiseerde gids rondgeleid op de plaats van bestemming. Deze vaarten duren iets langer, omdat aan het thema op de bestemming meer tijd wordt besteed. Extra kosten zoals entreegelden of speciale gidsen zijn bij de prijs inbegrepen.