De leukste rijnoevervaarten van Nederland met de Blauwe Bever

    E-mail: info@deblauwebever.nl

Nieuwsberichten:

Blauwe Bever helpt Sinterklaas

Geplaatst op: 17 november 2019

De Blauwe Bever heeft afgelopen zaterdag, 16 november dienst gedaan als pakjesboot voor de intocht van Sinterklaas in Rhenen.
Iedereen weet en velen hebben gezien dat de Goedheiligman met de trein in Apeldoorn aankwam. Na de feestelijkheden daar lag de tot Pakjesboot 10 omgetoverde Blauwe Bever klaar aan de kade van het Apeldoorn-Dierens Kanaal, via dit kanaal, de IJssel en tenslotte de Nederrijn bereikte de Sint en zijn Pieten zo rond 17.30 uur de kade in Rhenen, waar duizenden kindertjes hoopvol op zijn komst wachtten.
Leden van de muziekvereniging Ons Genoegen, die jaarlijks dit grandioze kinderfeest organiseren, hadden de Blauwe Bever prachtig omgebouwd tot Pakjesboot, inclusief de Spaanse vlag en een sfeervolle boordverlichting. Ook leverde OG de muziekpieten, die op voortreffelijke wijze sinterklaasliedjes speelden.

Wel had Sinterklaas zijn eigen Spaanse schipper Francesco meegenomen, die het schip veilig naar de haven van Rhenen bracht. Dit keer geen moeilijke klus: “het was prachtig weer, windstil, heldere hemel en de maan scheen mooi door de bomen”, aldus Francesco.
Het beviel Sint zo goed, dat hij gelijk het schip heeft afgehuurd voor zijn afvaart uit Wijk bij Duurstede op 6 december als hij teruggaat naar Spanje.

Maar zover is het nog lang niet, de komende weken kan de jeugd in Nederland nog volop genieten van de goedgeefse bisschop uit Mira, onze Sinterklaas en zijn Pieten.

 

Sinterklaas en Pieten gaan aan boord van Pakjesboot 10

Schipper Franceso achter het stuurwiel

Pakjesboot 10 klaar voor vertrek naar Rhenen


Vacatures

Geplaatst op: 5 november 2019

Vele handen maken licht werk, daarom zoeken wij vrijwilligers, die ons team willen aanvullen en versterken.

Meer informatie over de vacatures.


Laatste vaart Blauwe Bever vaarseizoen 2019

Geplaatst op: 3 november 2019

Zaterdag, 26 oktober verliet de Blauwe Bever om 13.30 uur voor het laatst dit vaarseizoen de Rijnkade in Rhenen. Aan boord 28 passagiers, die de afsluiting wilden meemaken en konden genieten van heerlijk herfstweer. De temperatuur was, in tegenstelling tot de weersverwachting, hoog voor deze tijd van het jaar, een strakblauwe hemel en een voortreffelijk najaarszonnetje droegen in hoge mate bij aan een uitermate plezierige tocht.

Een oproep via het programma Prettig Utrecht van Radio M Utrecht leverde nog een tweetal extra passagiers op. Er was ook nog een jarige aan boord, mevrouw Jeanette Benne uit Elst (U) vierde samen met haar familie, die voor grootste deel uit Hoeksche Waard komt, haar geboortedag. Een goede keus bleek, zowel de jarige als de familie waren enthousiast over de tocht, evenals de overige passagiers.
We vertrokken met wat malheur, de microfoon bleek niet te werken en de aanwezige technici kregen ‘m ook niet zo snel aan de praat.

De Blauwe Bever voer, volgens het programma, eerst een eind stroomafwaarts naar Palmerswaard, waar we konden genieten van een prachtige uitzicht op het oude centrum van Rhenen met zijn imposante Cunerakerk. Bij Palmerswaard werd de boeg gekeerd om op te stomen naar de Blauwe Kamer. Via een tussenstop bij de Rijnkade, waar twee technici aan boord kwamen om alsnog een poging te doen de microfoon letterlijk ‘aan de praat te krijgen. Dat lukte al snel, dit tot grote tevredenheid van de gidsen en passagiers.

De wandeling in de Blauwe Kamer leverde weer nieuwe informatie op. De gidsen vertelden de geïnteresseerde deelnemers van alles over zomerdijken die verlaagd zijn omdat het natuurgebied ook fungeert overloopgebied bij hoog water, dit in het kader van het project ‘Geef de rivier de ruimte’. Maar ook over de kenmerkende wijze waarop de Konikpaarden hun territorium afbakenen en de Galloway stier met zijn typisch machogedrag indruk op de koeien probeert te maken. In de vogelhut konden de aanvliegende overwinteraars, maar ook naar het zuiden vertrekkende vogels worden gespot, waarbij zich een indrukwekkende vliegshow zich voltrok voor de ogen van de kijkers.

Op de terugweg werd de pot met voortreffelijke erwtensoep tot op de bodem geleegd. Ook had de bemanning van de Blauwe Bever nog een verrassing in petto voor de jarige mevrouw Benne. Zij werd door de schipper gevraagd in de stuurhut te komen en onder zijn deskundige begeleiding wist zij de Blauwe Bever veilig naar de thuishaven te loodsen. Janthe, haar jongste nichtje kreeg het roer ook nog in handen. Beiden ontvingen een heus certificaat en beleefden zo een onvergetelijke afsluiting van een mooie tocht.

De Blauwe Bever meerde tegen 16.45 uur af aan de Rijnkade in Rhenen. De bemanning werd, met een hartelijk applaus, bedankt door de deelnemers aan de tocht. Nadat de passagiers huiswaarts waren gekeerd, voer de bemanning richting Wageningen, naar de winterlocatie van de Blauwe Bever.


Gemeente Rhenen verzorgt bewegwijzering

Geplaatst op: 2 november 2019

Op de Rijksweg (N225) in Elst heeft de gemeente Rhenen, waartoe Elst behoort, een duidelijke bewegwijzering geplaatst met betrekking tot de aanlegplaats van ons safarischip De Blauwe Bever op het terrein van de voormalige Steenfabriek Timmermans, Oude Weg 31, 3922 GB Elst (U).
Met deze wegwijzers wordt de vindbaarheid van deze aanleglocatie duidelijk verbeterd.
Wij danken de gemeente Rhenen voor deze geste.
Het bestuur

 


Winterstop

Geplaatst op: 27 oktober 2019

Het vaarseizoen 2019 zit er weer op, maar … achter de schermen zijn de voorbereidingen voor het vaarschema van 2020 inmiddels gestart.
Nu ligt de Blauwe Bever weer in zijn thuishaven, waar de komende maanden aan onderhoud wordt gedaan.
In april is het schip dan weer klaar voor leuke, (ont)spannende en zeker ook leerzame safaritochten voor het hele gezin.
Voor deˇ ruim tachtig vrijwilligersˇ betekent de winterperiode echter geen ‘winterslaap’. Naast het onderhoud wordt ook hard gewerkt aan het vaarprogramma voor komend jaar.
De meeste rivieroevervaarten, speciale vaarten, maar ook de aangevraagde charters staan klaar om ingepland te worden.
In april verlaat de Blauwe Bever zijn thuishaven voor de eerste safarivaart, waarna er, tot eind oktober, nog vele volgen.
Wij verwachten dat schema eind februari/begin maart op de site te plaatsen.
Ondertussen kunt u nog wat nagenieten op onze fotogalerij.

Voor charters kunt u natuurlijk het hele jaar door informeren via info@deblauwebever.nl.

 

 

Onderhoud in het winterseizoen op de werf.

Onderhoud in het winterseizoen.


Verslag van “Lampje”

Geplaatst op: 23 oktober 2019

Dinsdag 22 oktober om klokslag 13.30 uur zijn we uitgevaren met 44 passagiers aan boord.
De kinderen waren dik in de meerderheid en sommigen waren weer erg leuk, grappig of mooi verkleed.
En …wat hebben we geboft met het weer! De kinderen vonden het wel heel jammer dat de professor (…tja het is herfst…) door ziekte was geveld en er niet bij kon zijn. Wicka, René de bosonderzoeker, Lidia (aspirant) en ik, Lampje hebben stinkend ons best gedaan.
In de Wageningse Bovenpolder was van alles te zien, ruiken, voelen, horen en te proeven. We hebben heel veel muizengaatjes gezien en zelfs een dode woelmuis.
De bevers hadden langs het water van de rivier afgeknabbelde takken voor ons achtergelaten. We hebben aan poep van de paarden geroken en ontdekt dat dit niet stinkt.
Mooie gekleurde blaadjes, bessen en zaden die werden opgeplakt om omgetoverd te worden in een mooi schilderijtje. En toen we bijna klaar waren stond op de zomerkade een maatje van het schip met limonade. Nou dat was lekker!
Terug aan boord mochten de kinderen hun gevonden schatten laten zien en er over vertellen. In Rhenen aan de Rijnkade ging iedereen moe maar voldaan van boord.

Nb. Er was een meisje die niet geloofde dat professor Speurneus echt bestaat. Nou die heb ik even mooi uit de droom geholpen en beneden in de kajuit het artikel met foto van de professor en mij laten zien. Goh..zei ze verbaasd de professor is echt en ook nog een mevrouw.

Hartelijke groet “Lampje”

Hieronder enkele foto’s voor een indruk. Door op een foto te klikken wordt het originele formaat getoond.

Wicka en Lampje en de gidsen.

Het was wel spannend.

Een jonge speurneus.

Matroos in het kraaiennest.

Tableau van vondsten


Studenten Technova College maken Sinterklaasjournaal Ede

Geplaatst op: 14 oktober 2019

Een viertal studenten houdt zich de komende tijd bezig met het Sinterklaasjournaal in Ede. Afgelopen woensdag werden daarvoor opnamen gemaakt aan boord van De Blauwe Bever.

Daarbij was ook al een Test Piet aanwezig, blijkbaar vooruitgestuurd door Sint-Nicolaas om te kijken of de voorbereidingen voor de intocht van de goedheiligman in Nederland goed verlopen.
Het safarischip De Blauwe Bever wordt in november omgebouwd naar de pakjesboot om dan over de Rijn naar Rhenen te varen om daar Sinterklaas tijdens zijn intocht af te leveren.
De filmploeg van het Technova College was aan boord om het verhaal te filmen van de Test Piet, die samen met een neef van Sinterklaas, op de Blauwe Bever aanwezig is.

De opnamen worden op 11 november getoond in het Sinterklaasjournaal bij Ede TV en zijn dan ook zichtbaar op YouTube kanaal van Ede TV.

Het opnameteam van Technova en de bemanning van De Blauwe Bever: vlnr Edwin (maatje), Laurens (camera), Louis (camera), Testpiet Mark, piraat Thijs, Elena (geluid), Peter (schipper) en Ruben (runner). (foto: Wim Lauffer)

 


Airborne vaarten

Geplaatst op: 11 september 2019

Op zondag 8 september was de eerste Airborne vaart in het kader van de 75 jarige herdenking van de Slag om Arnhem.
We vertrokken vanaf de Rijnkade in Arnhem vlakbij de John Frostbrug ter hoogte van het museum Airborne at the Bridge.
Het schip was volgeboekt en met de passagiers aan boord ging het richting de stuw en sluis bij Driel.
Onderweg vertelden de gidsen over Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem als onderdeel daarvan.
De gidsen gaven extra informatie over markante plekken langs de oevers, die direct met de Slag om Arnhem te maken hebben gehad..

Na afloop van de vaart is door een aantal passagiers nog een bezoek gebracht aan het museum Airborne at the Bridge .
Er volgen nog vaarten vanaf Arnhem op 12 september en 20 september.

Op 13 september vindt de vaart “A Bridge Too Far” plaats vanaf Oosterbeek naar Arnhem.
Meer informatie over deze vaarten is te vinden onder Reserveren.


Artikel in de Gelderlander

Geplaatst op: 9 september 2019

In de Uitkrant van de Gelderlander van 15 augustus j.l. schreef verslaggever Rob Wissink een aardig artikel over één van onze vaarten naar Fort Honswijk.
Het artikel is een initiatief van de krant, zonder inmenging van de organisatie van De Blauwe Bever, het was bij ons niet bekend dat er die dag een journalist zou meevaren.

Het stuk geeft niet alleen een goed inzicht van wat er gebeurt tijdens zo’n vaart, maar ook over de samenwerking met andere partijen, zoals in dit geval de vrijwilligers van Fort Honswijk.

Het artikel is hier te downloaden: Art190805_Gelderlander_Over de Lek naar Fort Honswijk


Professor Speurneus

Geplaatst op: 26 augustus 2019

Het was een erg inspirerende vaart op 22 augustus naar de Moersbergsewaard met prof Speurneus, Lampje en een bosonderzoeker. De foto’s geven een goed beeld van de ondoordringbaarheid van het ooibos. De kinderen vonden het heel spannend en konden van alles vinden: het skelet van een rivierkreeft, een ingedroogde ganzenkop, sprinkhanen, kikkertjes en veel mooie bloemen. Ook de volwassenen deden goed mee. Struinen is voor de ouderen lastiger; je moet je weg zien te vinden in een heel dicht bos, onder takken door kruipen zonder te kraken en spinnenwebben vermijden. Aan boord werden alle gevonden schatten verzameld en bestudeerd.

Hieronder enkele foto’s voor een indruk. Door op een foto te klikken wordt het originele formaat getoond.

Prof. Speurneus.

” Jonge Speurder” (Prof. Speurneus).

Prof. Speurneus.

Les in het ooibos (Prof. Speurneus).

Het ooibos als oerwoud (Prof. Speurneus).