De leukste rijnoevervaarten van Nederland met de Blauwe Bever

    E-mail: info@deblauwebever.nl

Nieuwsberichten:

Verslag van “Lampje”

Geplaatst op: 23 oktober 2019

Dinsdag 22 oktober om klokslag 13.30 uur zijn we uitgevaren met 44 passagiers aan boord.
De kinderen waren dik in de meerderheid en sommigen waren weer erg leuk, grappig of mooi verkleed.
En …wat hebben we geboft met het weer! De kinderen vonden het wel heel jammer dat de professor (…tja het is herfst…) door ziekte was geveld en er niet bij kon zijn. Wicka, René de bosonderzoeker, Lidia (aspirant) en ik, Lampje hebben stinkend ons best gedaan.
In de Wageningse Bovenpolder was van alles te zien, ruiken, voelen, horen en te proeven. We hebben heel veel muizengaatjes gezien en zelfs een dode woelmuis.
De bevers hadden langs het water van de rivier afgeknabbelde takken voor ons achtergelaten. We hebben aan poep van de paarden geroken en ontdekt dat dit niet stinkt.
Mooie gekleurde blaadjes, bessen en zaden die werden opgeplakt om omgetoverd te worden in een mooi schilderijtje. En toen we bijna klaar waren stond op de zomerkade een maatje van het schip met limonade. Nou dat was lekker!
Terug aan boord mochten de kinderen hun gevonden schatten laten zien en er over vertellen. In Rhenen aan de Rijnkade ging iedereen moe maar voldaan van boord.

Nb. Er was een meisje die niet geloofde dat professor Speurneus echt bestaat. Nou die heb ik even mooi uit de droom geholpen en beneden in de kajuit het artikel met foto van de professor en mij laten zien. Goh..zei ze verbaasd de professor is echt en ook nog een mevrouw.

Hartelijke groet “Lampje”


Studenten Technova College maken Sinterklaasjournaal Ede

Geplaatst op: 14 oktober 2019

Een viertal studenten houdt zich de komende tijd bezig met het Sinterklaasjournaal in Ede. Afgelopen woensdag werden daarvoor opnamen gemaakt aan boord van De Blauwe Bever.

Daarbij was ook al een Test Piet aanwezig, blijkbaar vooruitgestuurd door Sint-Nicolaas om te kijken of de voorbereidingen voor de intocht van de goedheiligman in Nederland goed verlopen.
Het safarischip De Blauwe Bever wordt in november omgebouwd naar de pakjesboot om dan over de Rijn naar Rhenen te varen om daar Sinterklaas tijdens zijn intocht af te leveren.
De filmploeg van het Technova College was aan boord om het verhaal te filmen van de Test Piet, die samen met een neef van Sinterklaas, op de Blauwe Bever aanwezig is.

De opnamen worden op 11 november getoond in het Sinterklaasjournaal bij Ede TV en zijn dan ook zichtbaar op YouTube kanaal van Ede TV.

Het opnameteam van Technova en de bemanning van De Blauwe Bever: vlnr Edwin (maatje), Laurens (camera), Louis (camera), Testpiet Mark, piraat Thijs, Elena (geluid), Peter (schipper) en Ruben (runner). (foto: Wim Lauffer)

 


Airborne vaarten

Geplaatst op: 11 september 2019

Op zondag 8 september was de eerste Airborne vaart in het kader van de 75 jarige herdenking van de Slag om Arnhem.
We vertrokken vanaf de Rijnkade in Arnhem vlakbij de John Frostbrug ter hoogte van het museum Airborne at the Bridge.
Het schip was volgeboekt en met de passagiers aan boord ging het richting de stuw en sluis bij Driel.
Onderweg vertelden de gidsen over Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem als onderdeel daarvan.
De gidsen gaven extra informatie over markante plekken langs de oevers, die direct met de Slag om Arnhem te maken hebben gehad..

Na afloop van de vaart is door een aantal passagiers nog een bezoek gebracht aan het museum Airborne at the Bridge .
Er volgen nog vaarten vanaf Arnhem op 12 september en 20 september.

Op 13 september vindt de vaart “A Bridge Too Far” plaats vanaf Oosterbeek naar Arnhem.
Meer informatie over deze vaarten is te vinden onder Reserveren.


Artikel in de Gelderlander

Geplaatst op: 9 september 2019

In de Uitkrant van de Gelderlander van 15 augustus j.l. schreef verslaggever Rob Wissink een aardig artikel over één van onze vaarten naar Fort Honswijk.
Het artikel is een initiatief van de krant, zonder inmenging van de organisatie van De Blauwe Bever, het was bij ons niet bekend dat er die dag een journalist zou meevaren.

Het stuk geeft niet alleen een goed inzicht van wat er gebeurt tijdens zo’n vaart, maar ook over de samenwerking met andere partijen, zoals in dit geval de vrijwilligers van Fort Honswijk.

Het artikel is hier te downloaden: Art190805_Gelderlander_Over de Lek naar Fort Honswijk


Professor Speurneus

Geplaatst op: 26 augustus 2019

Het was een erg inspirerende vaart op 22 augustus naar de Moersbergsewaard met prof Speurneus, Lampje en een bosonderzoeker. De foto’s geven een goed beeld van de ondoordringbaarheid van het ooibos. De kinderen vonden het heel spannend en konden van alles vinden: het skelet van een rivierkreeft, een ingedroogde ganzenkop, sprinkhanen, kikkertjes en veel mooie bloemen. Ook de volwassenen deden goed mee. Struinen is voor de ouderen lastiger; je moet je weg zien te vinden in een heel dicht bos, onder takken door kruipen zonder te kraken en spinnenwebben vermijden. Aan boord werden alle gevonden schatten verzameld en bestudeerd.

Hieronder enkele foto’s voor een indruk. Door op een foto te klikken wordt het originele formaat getoond.

Prof. Speurneus.

” Jonge Speurder” (Prof. Speurneus).

Prof. Speurneus.

Les in het ooibos (Prof. Speurneus).

Het ooibos als oerwoud (Prof. Speurneus).


Van Klei tot Baksteen

Geplaatst op: 26 augustus 2019

Op 21 augustus werd er gevaren vanaf Beusichem respectievelijk Wijk bij Duurstede naar De Bosscherwaarden, een oude steenfabriek die nu is ingericht als een museum voor de steenbakkerij. Daar werden we rondgeleid en werd de steenoven bezocht. Onderweg werd het Amsterdam-Rijnkanaal gepasseerd, een bijzondere kruising van rivier en kanaal.

Hieronder enkele foto’s voor een indruk. Door op een foto te klikken wordt het originele formaat getoond.

De Bosscherwaarden.

De Bosscherwaarden.

De Bosscherwaarden.

De Bosscherwaarden.

De Bosscherwaarden.

Prinses Marijkesluizen.


Domein tussen Rug en Rijn

Geplaatst op: 21 augustus 2019

Zaterdag 17 augustus vertrokken we met het maximum aantal passagiers voor een excursie naar Elst (U), waar een bezoek aan een kleine wijngaard ‘Domein tussen Rug en Rijn’ op het programma stond.
Deze keer konden de passagiers zowel in Wageningen (‘t Stek) als in Rhenen (Rijnkade) aan boord gaan.
Bij aankomst in Elst werden we opgewacht door de eigenaar van het Domein en zijn familie, voor een korte wandeling naar het wijndomein.

Verdeeld in 3 groepen, kreeg elke groep een korte rondleiding door de wijngaard en de wijnmakerij en kreeg elke groep 2 soorten wijn te proeven.
De excursie werd afgesloten met een gezamenlijke proeverij van nog eens 2 soorten wijn, met daarbij een heerlijk stukje kaas.

Na een korte wandeling terug werd ingescheept en werd in een tropische regenbui terug gevaren naar Rhenen respectievelijk Wageningen.

Hieronder enkele foto’s voor een indruk. Door op een foto te klikken wordt het originele formaat getoond.


Nog een piratenvaart

Geplaatst op: 14 augustus 2019

Ook de tweede piratenvaart op dinsdag 6 augustus 2019 was een piratensucces.
Dit keer stond kapitein Gijsbert aan het roer en ging het schip met nieuwe aspirant-piraten met hun vaders, moeders, opa’s en oma’s op zoek naar één van de schatten van de zo beruchte kapitein Haak.
Deze schat zou, volgens de berichten en de schatkaart aan boord, verborgen zijn in de Moersbergsewaard. Daarom vertrok de Blauwe Bever dit keer uit Wijk bij Duurstede.
De aspirant-piraten moesten allen een aantal opdrachten uitvoeren om te laten zien dat ze echt in staat zijn om een goed piraat te zijn.
Dat lukte ook deze keer wonderwel en na o.a. door een dicht ooibos te hebben gestruind, geslopen en gekropen, is het gelukt om samen de schat te vinden.
De schat werd aan boord aan kapitein Gijsbert gegeven. Hij vond dat alle nieuwe piraten erg goed hun best hadden gedaan en allemaal een gouden dukaat hadden verdiend en bovendien waren geslaagd voor het piratendiploma.
Terug in de haven van Wijk bij Duurstede gingen alle nieuwe piraten tevreden huiswaarts.

De eerstvolgende kindervaarten zijn op 14 augustus, 22 augustus en 22 oktober, met professor Speurneus.


Een warme piratenvaart

Geplaatst op: 31 juli 2019

Op donderdag 25 juli 2019 een warme, nee …. een snikhete zomerdag vertrok vanaf de Rijnkade in Rhenen het piratenschip de Blauwe Bever met kapitein Schier aan het roer.
Aan boord van het schip waren heel veel aspirant-piraten met vaders, moeders, opa’s en oma’s om op zoek te gaan naar één van de verborgen schatten van kapitein Haak, een verre voorvader van kapitein Schier.
Om een goed piraat te kunnen worden en de schat te kunnen vinden, moet je wel weten hoe een piraat in elkaar zit en welke eigenschappen hij heeft, zodat hij goed kan overleven.
Daarom kregen de aspirant-piraten de opdracht zich te verplaatsen in de wereld van de piraten, want:
– piraten zijn niet bang en durven veel.
– piraten maken gebruik van zintuigen -horen – zien – en zwijgen (kunnen muisstil zijn).
– piraten hebben goede (zee)benen waar ze op staan ….en…..
– ze kunnen zich oriënteren (waar ben ik en hoe kan ik de plaats vinden waar de schat begraven ligt.)
Op aanwijzing van kapitein Schier ging iedereen, behalve natuurlijk de kapitein, bij een strandje van boord en konden alle aspirant-piraten met de voeten in het koele water om enkele testjes af te leggen. Dat ging ontzettend goed. De piraten vonden dat iedereen was geslaagd en het piratendiploma had verdiend. Nu moesten de grote en kleine piraten de echte schat nog gaan zoeken. En jawel, al gauw werd deze gevonden, waarop iedereen terug aan boord van het schip ging om de schat aan kapitein Schier te overhandigen. Deze was heel blij en vond dat alle nieuwe piraten, niet alleen een piratendiploma hadden verdiend, maar ook chips en elk een gouden dukaat van de schat.
Toen de haven in zicht kwam en het schip aan de kade lag, gingen de nieuwe piraten trots, moe maar tevreden van boord.

Nb. De volwassenen wisten van tevoren al dat de piratenvaart in verband met de hitte met strandactiviteiten zou worden aangepast.

     
   


Vacatures

Geplaatst op: 5 juli 2019

Vele handen maken licht werk, daarom zoeken wij vrijwilligers, die ons team willen aanvullen en versterken.

Meer informatie over de vacatures.