Op vrijdag 18 september was klas 5A van de Vrije school uit Amersfoort te gast aan boord van ons safarischip.

Zevenentwintig enthousiaste kinderen stonden op de kade bij ’t Stek in Wageningen te wachten op de komst van de Blauwe Bever en begonnen spontaan een sinterklaaslied te zingen toen ze het schip zagen naderen.

De tocht maakte deel uit van de afsluiting van een vier weken durend project, waarin  deze school onze rivieren had behandeld.

Op de kade werd een kort ogenblik met de leerkrachten overlegd, wat er de afgelopen weken in het project besproken is en wat er aan boord in ieder geval aan de orde moest komen.

Het was de eerste keer in dit coronajaar dat we als groep weer in een natuurgebied aan land mochten gaan. In drie groepen van elk negen kinderen en twee volwassenen werd de Jufferswaard verkend. Iedere gids nam een groepje onder zijn/haar hoede. Elk groepje kreeg een eierdoos mee om de gevonden schatten in mee te nemen, zoals stenen, zaden, skelet wolhandkrab, munt, stek/tak van wilg en vooral….veel volvette klei. De kinderen wisten al dat klei grondstof is voor het maken van bakstenen, maar hebben nu ook geleerd dat een massage met klei ontzettend goed is voor de huid. Gelukkig kon de klei aan de waterkant weer grotendeels worden afgespoeld.
De bemanning werd bedankt met een dikke plak chocola verpakt en opgesierd met tekeningen van de kinderen van groep 5A.
Tevreden stapten de kinderen, leerkrachten en begeleiders in Wageningen van boord om vandaar nog naar het sluis/stuwcomplex van Driel te gaan.

Op 2 oktober heeft een andere klas van de Vrije School dezelfde vaart gemaakt.
Ter hoogte van de vistrap bij Renkum werd de werking ervan uitgelegd. In de Jufferswaard werd de “klas” opgedeeld in 3 groepjes die met een gids op weg gingen naar de Heelsumse beek, waar ze in het heldere water bij de brug de jonge visjes van dit jaar konden zien zwemmen en mooie klei verzamelen voor hun tot schatkist omgedoopte eierdoos. De gezichten werden ruim voorzien van een natuurlijke dagcreme, die later bij de rivier weer werd verwijderd. Watermunt, springbalsemien, driehoeksmosselen en krabbenpootjes werden verzameld. In het tichelgat zwom overigens weer de zwarte zwaan en er waren voldoende zilverreigers en aalscholvers.