Zaterdag, 26 oktober verliet de Blauwe Bever om 13.30 uur voor het laatst dit vaarseizoen de Rijnkade in Rhenen. Aan boord 28 passagiers, die de afsluiting wilden meemaken en konden genieten van heerlijk herfstweer. De temperatuur was, in tegenstelling tot de weersverwachting, hoog voor deze tijd van het jaar, een strakblauwe hemel en een voortreffelijk najaarszonnetje droegen in hoge mate bij aan een uitermate plezierige tocht.

Een oproep via het programma Prettig Utrecht van Radio M Utrecht leverde nog een tweetal extra passagiers op. Er was ook nog een jarige aan boord, mevrouw Jeanette Benne uit Elst (U) vierde samen met haar familie, die voor grootste deel uit Hoeksche Waard komt, haar geboortedag. Een goede keus bleek, zowel de jarige als de familie waren enthousiast over de tocht, evenals de overige passagiers.
We vertrokken met wat malheur, de microfoon bleek niet te werken en de aanwezige technici kregen ‘m ook niet zo snel aan de praat.

De Blauwe Bever voer, volgens het programma, eerst een eind stroomafwaarts naar Palmerswaard, waar we konden genieten van een prachtige uitzicht op het oude centrum van Rhenen met zijn imposante Cunerakerk. Bij Palmerswaard werd de boeg gekeerd om op te stomen naar de Blauwe Kamer. Via een tussenstop bij de Rijnkade, waar twee technici aan boord kwamen om alsnog een poging te doen de microfoon letterlijk ‘aan de praat te krijgen. Dat lukte al snel, dit tot grote tevredenheid van de gidsen en passagiers.

De wandeling in de Blauwe Kamer leverde weer nieuwe informatie op. De gidsen vertelden de geïnteresseerde deelnemers van alles over zomerdijken die verlaagd zijn omdat het natuurgebied ook fungeert overloopgebied bij hoog water, dit in het kader van het project ‘Geef de rivier de ruimte’. Maar ook over de kenmerkende wijze waarop de Konikpaarden hun territorium afbakenen en de Galloway stier met zijn typisch machogedrag indruk op de koeien probeert te maken. In de vogelhut konden de aanvliegende overwinteraars, maar ook naar het zuiden vertrekkende vogels worden gespot, waarbij zich een indrukwekkende vliegshow zich voltrok voor de ogen van de kijkers.

Op de terugweg werd de pot met voortreffelijke erwtensoep tot op de bodem geleegd. Ook had de bemanning van de Blauwe Bever nog een verrassing in petto voor de jarige mevrouw Benne. Zij werd door de schipper gevraagd in de stuurhut te komen en onder zijn deskundige begeleiding wist zij de Blauwe Bever veilig naar de thuishaven te loodsen. Janthe, haar jongste nichtje kreeg het roer ook nog in handen. Beiden ontvingen een heus certificaat en beleefden zo een onvergetelijke afsluiting van een mooie tocht.

De Blauwe Bever meerde tegen 16.45 uur af aan de Rijnkade in Rhenen. De bemanning werd, met een hartelijk applaus, bedankt door de deelnemers aan de tocht. Nadat de passagiers huiswaarts waren gekeerd, voer de bemanning richting Wageningen, naar de winterlocatie van de Blauwe Bever.